Jdi na obsah Jdi na menu

ZŠ CEREKVICE

Učíme se zejména od toho, koho milujeme.

Doporučená četba pro žáky

23. 10. 2012

Naší snahou je co nejvíce podporovat  čtenářskou gramotnost, což bez čtení knih dost dobře nejde. Již na začátku každého roku apelujeme na rodiče prvňáčků, aby svým dětem četli knížky a chodili s nimi do knihovny.

Když se potom žáci naučí číst, začínají číst své první knížky. Výběr knihy v 2.-5. třídě necháváme zcela na žákovi. Jen v páté třídě je počet takto samostatně přečtených knih již zadán = minimálně 4 knihy za rok ( 1 kniha za každé čtvrtletí). O každé své přečtené knize si žák vyplní záznamový arch a založí si ho do své KNIHY KNIH.

Na druhém stupni je opět počet přečtených titulů zadán. V šesté třídě  by měli žáci přečíst během školního roku 7 knih dle vlastního výběru, avšak knihy úměrné jejich věku.  Od sedmé třídy  si žáci tituly volí z  předloženého seznamu knih. Další libovolná četba není nijak omezena a odvíjí se zcela od žákova zájmu. Stejně jako na prvním stupni žáci opět  vyplňují záznamový arch o přečtené knize, který předkládají ke kontrole učiteli Českého jazyku. Ten potom ještě zvolí další formu kontroly přečtení daného titulu. ( rozhovor, písemné otázky, ...)

Seznam doporučených titulů pro 2. stupeň ke stažení zde. 

Záznamový arch pro 6. a 7. třídu

Záznamový arch pro 8. a 9. třídu